Livans recensioner

-Om Det Mesta

Gör din egen "striper"

Publicerad 2012-12-25 22:54:47 i Allmänt

Hejhej! Nu är julen nästan över och jag har haft det jättebra! Julafton var mysig, rolig och jag fick många fina paket. Men nu är det dags för ett tips till naglar. Är inte riktigt säker på vad det heter på svenska, men på engelska så säger man i alla fall "striper". Det är en tunn, tunn pensel som används för att göra fina mönster på naglarna; om jag t.ex vill måla ett rött hjärta på en nagel så målar jag först en "bakrundsfärg", sedan använder jag min striper och doppar den i det röda nagellacket. Nu är det sååååå mycket enklare att måla hjärtat än om jag hade använt den vanliga penseln som är i den röda färgen. Självklart så kan man göra andra saker, t.ex ränder, prickar, former, skriva korta ord, mönster av alla sorter... De finns att köpa lite överallt för typ 70-80 kr, men om man som jag (försöker, hehe) sparar för att bli rik så kommer instruktionen för den megalätta budgetvarianten här: Använd ett gammalt nagellack (som jag) eller köp ett billigt, det spelar ingen roll. Ta ut penseln och rengör den så noga som du kan med nagellacksremover. Klipp med en sax lite grand i taget på penseln tills den blir tunn. Färdig! Kom ihåg att du måste rengöra den med nagellacksremover varje gång efter att du har använt den!

Pepparkakor, nu är det jul!

Publicerad 2012-12-11 16:06:38 i Allmänt

I fredags så bakade jag pepparkakor. Det var jättekul och gick jättebra! Faktiskt första gången med hemgjord deg:) I torsdags så gjorde jag degen, i fredags bakade jag och i lördags så garnerade jag några kakor. Självklart så kommer receptet:) Tant Harriets pepparkakor, ca 300 st (jag gjorde halv sats) 300 g smör eller margarin 5 dl socker 1 dl ljus eller mörk sirap 1 msk malen ingefära 2 msk malen kanel 1 msk malen kryddnejlika 2 tsk hel eller malen kardemumma 1 msk bikarbonat 2 dl vatten 1½ (ca 900g) vetemjöl Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara ½ sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn. Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter i 200-225 grader.
Att garnera sina pepparkakor är ju frivilligt, men det kan vara kul! Här kommer recept på det om du skulle vilja göra det. Men jag gjorde bara de som syns på bilden och det var en sats, så gör mera om du ska göra fler! 4 dl florsocker 1 äggvita 1 tsk ättiksprit (12%) Jag hoppade över ättikan, det gick lika bra ändå! Karamellfärg förstås!:) Blanda allt i en bunke, vispa tills den blir hård. Använd helst elvisp. Om du vill färga olika färger som jag gjorde så ska du nu dela upp kristyren och lägga den i olika skålar och blanda i färgerna. Spritsa med en spritspåse eller en 1-liters fryspåse med hål.

Om

Min profilbild

Olivia

Hej och välkommen! Jag heter Olivia och här på min blogg kommer jag att betygsätta, testa och tipsa om det mesta mellan himmel och jord!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela