Pepparkakor, nu är det jul!
I fredags så bakade jag pepparkakor. Det var jättekul och gick jättebra! Faktiskt första gången med hemgjord deg:) I torsdags så gjorde jag degen, i fredags bakade jag och i lördags så garnerade jag några kakor. Självklart så kommer receptet:)
Tant Harriets pepparkakor, ca 300 st (jag gjorde halv sats)
300 g smör eller margarin
5 dl socker
1 dl ljus eller mörk sirap
1 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika
2 tsk hel eller malen kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1½ (ca 900g) vetemjöl
Rör fett, socker och sirap smidigt. Rör först ner kryddorna (stöt kardemumman i en mortel om den är hel) och bikarbonaten, sedan vattnet och sist det mesta av mjölet. Använd gärna matberedare, men gör bara ½ sats i taget. Tillsätt då allt från början, fettet kylskåpskallt och skuret i bitar. Arbeta in resten av mjölet på bakbordet. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp minst 1 dygn.
Ta fram en bit av degen i taget. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och kavla den tunt. Ta ut kakor med mått och lägg dem på kalla plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 4-5 minuter i 200-225 grader.
Att garnera sina pepparkakor är ju frivilligt, men det kan vara kul! Här kommer recept på det om du skulle vilja göra det. Men jag gjorde bara de som syns på bilden och det var en sats, så gör mera om du ska göra fler!
4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk ättiksprit (12%) Jag hoppade över ättikan, det gick lika bra ändå!
Karamellfärg förstås!:)
Blanda allt i en bunke, vispa tills den blir hård. Använd helst elvisp. Om du vill färga olika färger som jag gjorde så ska du nu dela upp kristyren och lägga den i olika skålar och blanda i färgerna. Spritsa med en spritspåse eller en 1-liters fryspåse med hål.

